Miljökonsult

En miljökonsult hjälper exempelvis fastighetsägare, byggherrar, verksamhetsutövare, kommuner och länsstyrelser att uppfylla olika miljökrav och regler. Det kan liknas vid ett  paraplybegrepp som för till exempel IT-konsult. En miljökonsult kan arbeta inom många olika områden såsom föroreningar, utredningar, avfall, naturvärden och åtgärdsutredningar . Det kan röra sig om att kartlägga material för återbruk,  identifiera farligt avfall, bygga hållbart, upprätta miljö- och hälsoriskbedömningar, utföra naturvärdesinventeringar eller söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet.  

Vad är en miljökonsult?

Miljökonsulter har ofta en naturvetenskaplig examen såsom miljövetenskap, naturgeografi, geologi, kemi, hydrogeologi eller biologi. En miljökonsult kan därmed arbeta inom många olika områden beroende på vilket område man valt att specialisera sig inom. Med andra ord kan en miljökonsult betyda flera olika saker. Det som de alla har gemensamt är att säkerställa att miljölagar och regulationer följs samt att de arbetar för hållbarhet. 

Vad gör en miljökonsult på Lynx?

Miljökonsulter arbetar inom många olika områden och det kan vara snårigt att hitta rätt typ av konsult för sitt projekt. Lynx miljökonsulter arbetar i huvudsak med följande: 

  • Förorenade områden
  • Miljötekniska undersökningar
  • Riskbedömningar och åtgärdsutredningar
  • Miljökontroll, kontrollprogram och anmälan
  • Miljöstöd och rådgivning
  • Projektering
  • Sanering, masshantering och kostnadsbedömningar
  • Statusrapport enligt Industriutsläppsdirektivet (IED)
  • Miljöinventeringar (även kallade materialinventeringar)
  • Betongprovtagning
  • Rivningsplan
  • Återbruksinventering
  • Stöd kring återbruksfrågor och cirkularitet
  • Miljöbyggnadssamordnare enligt Miljöbyggnad
  • Radonmätningar och utredningar

På Lynx finns även ett brett kontaktnät med samarbetspartners inom angränsande områden, exempelvis geoteknik och naturvärdesinventeringar, vilket gör att vi kan hjälpa er att sätta samman en grupp som passar ert projekt. Inget uppdrag är för litet eller för stort.  

Hur går det till?

Beroende på typ av projekt och syfte utformas varje uppdrag för att uppfylla de frågeställningar som finns. Ett projekt kan ha behov av enbart miljöstöd, rådgivning och kostnadsbedömningar, enbart olika typer av undersökningar eller en kombination av båda. Vid projekt som inte innefattar undersökningar är arbetsgången kortare och de kan oftast påbörjas direkt. Kommunikation mellan beställare och konsult är A och O för att säkerställa att uppdraget hjälper till med de frågeställningar som finns samt gör det i rätt omfattning. Att det vare sig görs för krångligt och stort i onödan, eller alltför simpelt för att svara på frågeställningen. 

Vid ett projekt där undersökningar eller miljöinventeringar ingår kan arbetsgången se ut enligt: 

  1. Initialt sker inläsning samt avstämning med beställare kring syfte med utredningen och vilka frågeställningar som ska besvaras. Detta sätts samman i en offert eller uppdragsbekräftelse för att tydliggöra syftet och tillvägagångssättet och på så sätt fastställa att båda parterna är överens om vad som ska göras. 
  2. En historisk inventering utförs för att titta på tidigare och nuvarande verksamheter och processer för att utröna vart på fastigheten olika processer eller spill skett. Beroende på typ av projekt kan inventeringen ta hjälp av historiska flygfoton, tidigare undersökningar, byggnadsritningar och material från tillsynsmyndigheter.  
  3. Med den historiska inventeringen som grund upprättas en provtagningsplan. I provtagningsplanen redogörs för syfte, historik, konceptuell modell och var och varför provpunker placeras ut i olika medier samt vilka analyser som ska utföras. Om en miljöinventering ska utföras upprättas inte en provtagningsplan men material som inkommit under den historiska inventeringen, exempelvis byggår och processer i verksamheten, ligger till grund för hur omfattande materialinventeringen behöver vara och vilka ämnen som behöver analyseras.  
  4. Under provtagningen sker arbetet enligt gällande standarder för att resultatet ska vara representativt. Beroende på uppdraget och syftet kan det röra sig om stickprover, samlingsprover, ISM-provtagning, diverse vattenprover, sediment, borrning, byggnadsprover etc. Okulära bedömningar, fotografering och dokumentation utförs löpande av konsulten. 
  5. Ett urval av proverna skickas för analys till ackrediterat laboratorium. 
  6. Med fältarbetet och analyserna som underlag upprättas en rapport eller rivningsplan/kontrollplan. I en rivningsplan/kontrollplan redovisas farligt avfall i en byggnad inför exempelvis en rivning och redogör för farligt avfall i byggnaden samt hur det ska tas omhand. Vid en miljöteknisk undersökning upprättas istället en resultatrapport där syfte, metodik, resultat och bedömningar redogörs. Om resultatet från undersökningen visar på att det är förorenat kan en riskbedömning, åtgärdsförslag och/eller kostnadskalkyler tas fram. Riskbedömningen utgår från miljö- och hälsorisker kopplade till den undersökta platsen och dess omgivning. 

Varför ska ni anlita Lynx som miljökonsult? 

Lynx miljökonsulter hjälper till med underlag, undersökning och rådgivning inför, under och efter ett projekt beroende på vad det är för typ av ärende. Inför många arbeten, exempelvis exploatering eller rivning, krävs att olika undersökningar utförs för att arbetena ens ska få genomföras.  Vid en rivning finns alltid  farligt avfall i byggnaden, såsom asbest, PCB, blåbetong, tjära, elektronik mm beroende på byggnadens konstruktion och byggår. För att få rivningslov krävs därför att en miljöinventering av byggnaden utförs som redovisar vilket avfall som finns samt hur det ska tas omhand. Om inventeringen inte görs av en oberoende part med rätt erfarenhet och kompetens ökar risken för stora ÄTA-kostnader under entreprenaden på grund av att stora delar av det farliga avfallet inte hittats under inventeringen. Entreprenörer som själva utför inventering inför rivning har därför ekonomiska incitament att inte ta med allt farligt avfall under en inventering. Därför bör du låta en oberoende miljökonsult med erfarenhet utföra din inventering, och här kan Lynx hjälpa till. 

Även för arbeten i mark, exempelvis schaktning inför exploatering är det fördelaktigt att anlita en miljökonsult. Om förorening uppdagas under entreprenaden behöver byggherren upplysa tillsynsmyndigheten om påträffad förorening. Därefter krävs oftast att en anmälan till tillsynsmyndigheten görs enligt 28 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd om åtgärden kan medföra ökad spridning eller exponering av föroreningar och när denna risk inte bedöms som ringa 

Handläggningstiden hos tillsynsmyndigheten kan ta upp till 6 veckor. Därav rekommenderas det att inför en entreprenad, markexploatering eller förvärv av en fastighet utföra en miljöteknisk markundersökning. På så sätt är det möjligt att undvika överraskningar, exempelvis en förorening. Det i sin tur leder till stillestånd i entreprenad och ytterligare kostnader för ÄTA.

Vilka fördelar finns det med att anlita en miljökonsult tidigt i processen?

Genom att anlita en miljökonsult kan beställaren säkerställa att miljölagar och regler följs redan från start. Det kräver kompetens och erfarenhet av att kommunicera med en tillsynsmyndighet, och det kan ibland vara svårt att förstå vad som krävs, och då finns Lynx till hjälp. Genom att tidigt identifiera farligt avfall i byggnader samt föroreningar i mark och andra medier ges projektet förutsättningar att hantera upplägg och kostnader tidigt. Att mitt i ett projekt upptäcka att det finns föroreningar kan ställa till det rejält och det är bäst för alla inblandade parter att tidigt veta vad man har att göra med. Inte minst för att utredningar och tillstånd hos tillsynsmyndigheterna tar tid och kan utgöra flaskhalsar. Ordentliga utredningar kan även leda till att det förorenade området avgränsas ytterligare och leder till mindre sanering. Därför rekommenderar Lynx alltid att tidigt ta in rätt professioner i sitt projekt. Då finns även möjlighet att bemöta eventuella orimliga krav från myndigheterna som inte är förankrade i miljöbalken och andra lagar och regler. 

Med miljökonsulter från Lynx får ni en pålitlig, kommunikativ och effektiv partner som kan hjälpa er genom hela projektet. 

Certifierade miljökonsulter

Det finns ingen utbildning där man tar examen med titeln miljökonsult. Utöver naturvetenskaplig examen och mångårig erfarenhet finns det olika certifikat som bekräftar att konsulten har den kompetens som krävs för att utföra ett uppdrag.

Lynx har följande certifikat:

  • ISO 9001
  • ISO 14001
  • Certifierad provtagare för jord, grundvatten, ytvatten och sediment enligt Nordtest
  • CMF-certifierad miljöinventerare
  • Certifierad miljöbyggnadssamordnare 4.0
  • Certifierad radonkonsult

Kontakta oss

Lynx Miljökonsult är experter på det mesta inom förorenad mark och byggnader. Vi är ett litet personligt företag med korta ledtider och vi har därför ofta möjligheten att åta oss uppdrag med kort varsel. Med ett brett nätverk över hela landet kan vi sätta samman en större grupp med olika professioner  för att passa ert behov. Kontakta oss på nummer [numret] eller info@lynxmiljokonsult.se för kostnadsfri konsultation och rådgivning kring miljökonsult-tjänster.

Innehåll

Kontakta oss så hjälper vi dig.

Sally Johansson
Andreas Andjelic

Våra Tjänster

Skicka ett meddelande
Jag är:
Lynx Miljökonsult AB
559424-4963

Burggrevegatan 29
411 03 Göteborg
All rights reserved © Lynx Miljökonsult AB